Blije baby in handen van een pedagogisch medewerker bij kinderopvang Kind&co ludens
Jaarbeeld 2023

Jaarbeeld 2023

In 2023 gingen dromen en doen hand in hand. We droomden over hoe we onze kinderopvang verder vorm willen geven. Wat we de kinderen gunnen en hoe we collega's steeds beter op één zetten. Tegelijkertijd was het ook een jaar van aanpakken. Met onze partners in de wijken en gemeentes stonden we in verschillende initiatieven, samenwerkingen en pilots wederom vóór toegankelijke en kwalitatieve opvang van kinderen. We waren partner in de opvoeding voor ouders en verzorgers.

_

Kinderopvang kan alleen gerealiseerd worden met onze pedagogisch professionals. Daarom stond ook dit jaar in het teken van innovatieve oplossingen om nieuwe collega’s te vinden, ze op te leiden en hen duurzaam aan onze organisatie te verbinden. We deden mee aan pilots die zorgden dat onze collega's de uren kunnen werken die bij ze passen en daardoor vaak ook meer uren kunnen en willen werken. We keken goed naar de wensen van de medewerkers en hoe we hen daarin konden faciliteren.

Kind speelt buiten met pedagogisch medewerker bij kinderopvang Kind&co ludens

Ook boden wij volop mogelijkheden om trainingen te volgen om te groeien en te ontwikkelen. Daarnaast lieten wij nieuwe collega’s en beleidsmakers zien dat de kinderopvang een schitterende, innovatieve en maatschappelijk relevante sector is, die zich inzet voor de talentontwikkeling en gelijke kansen voor ieder kind.

Personeelstekort

Het grote personeelstekort in de kinderopvang hield aan. Dit zorgde voor aanhoudende druk op de collega's op onze locaties en die op het servicekantoor.  Uitdagingen die we samen aangingen! We hebben vooral gekeken wat er allemaal wèl mogelijk was. Gaven het werven en behouden van  medewerkers de hoogste prioriteit, evenals het bieden van ontwikkelmogelijkheden. 

Wij zochten uitgebreid de aandacht van potentiële collega's op, waarbij we persoonlijk contact belangrijk vonden. Zo organiseerden we Meet&Greet bijeenkomsten op locaties en een groot Winter Flexival, waarbij er flexibel personeel werd geworven. Ook pakten we flink uit met een omvangrijke Najaarscampagne. Over ons hele werkgebied waren we zichtbaar met borden langs de weg, advertenties en grote social media campagnes! Met als resultaat dat we afgelopen jaar bijna 600 nieuwe collega's mochten verwelkomen. 

Samen met de Stichting Het Potentieel Pakken werkten we verder aan de pilot over het verhogen van de deeltijdfactor. Dit bleek een groot succes! Binnen zes maanden koos 25% van de betrokken collega's ervoor hun contract met gemiddeld 5,4 uur per week uit te breiden. Deze prachtige resultaten zorgden voor een vervolgtraject, dat in 2024 breder in de organisatie wordt uitgerold. Daarnaast gaf deze pilot binnen èn buiten de sector inspiratie om te kijken naar de voordelen van het inzetten op grotere contracten, zowel voor de werkgever als voor de werknemer! Maar nog belangrijker blijkt het voeren van het goede gesprek tussen de medewerker en de leidinggevende: Past het aantal uren dat jij werkt nog wel bij jou? 

We gaven onze collega's ruimte om zichzelf te ontwikkelen en geïnspireerd te worden. Op ons Leerplein, een online platform waar verschillende trainingen, workshops en inspiratie te vinden zijn, werden alleen al in 2023 meer dan 2500 trainingen afgerond! Naast de ontwikkelmogelijkheden zijn er uiteenlopende scholingsactiviteiten. Vooral de diversiteit en veelzijdigheid aan scholing wordt positief ervaren. Ook boden we als interne ontwikkelmogelijkheid de ‘Groeiklas’ aan. Dit is een opleidingstraject om een Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4 diploma te kunnen behalen. Een mooie kans om door te ontwikkelen en daarbij een erkend MBO niveau 4 diploma op zak te krijgen. Extra waardevol is dat collega’s samen in een klas zitten. Hierdoor werd de onderlinge band versterkt en ontstonden extra mogelijkheden om ervaringen uit te wisselen. 

Goede en geïnspireerde leidinggevenden zijn de sleutel tot tevreden collega’s. In 2023 zijn we daarom gestart met een vernieuwend Management Development Programma voor clustermanagers. Met workshops en trainingen gaven we aandacht aan coachen, motiveren, verzuim, werkbalans, timemanagement en communicatie. Hiermee werd de leidinggevende basis in onze organisatie geïnspireerd, ondersteund en versterkt. Dit programma blijven we verder uitbouwen met een verdiepend aanbod, waarbij we goed kijken naar de behoefte vanuit de organisatie.  

Projectgroep VONK (Verbindend Ontdekken van Nieuwe Kansen) organiseerde meedenksessies, waarbij er samen met collega’s uit de hele organisatie gekeken werd naar wat hen helpt om meer werkplezier en minder werkdruk te ervaren. Naar aanleiding hiervan werd bijvoorbeeld de sollicitatieprocedure nog warmer en persoonlijker gemaakt en het hele onboarding traject nieuw vormgegeven. Ook kwamen we bij elkaar op onze Nieuwjaarsbijeenkomst in de Fabrique, waarbij er ruimte was om bij te praten, nieuwe collega's te ontmoeten en samen het nieuwe jaar te vieren. 

PG - standaard - kinderen - tuinieren

Pedagogiek

We zorgen ervoor dat we, als partner in de opvoeding, ouders vanuit onze pedagogische expertise voorzien van belangrijke informatie en tips over de ontwikkeling van kinderen. We hebben in 2023 bijvoorbeeld aandacht gegeven aan seksuele ontwikkeling. Op onze locaties kon men aan de slag met het inspiratiethema ‘Dit ben ik’. Binnen dit thema was er aandacht voor het lichaam, gevoelens en groei.  Zo leren kinderen beter wie ze zijn, hoe ze zijn en staan ze zelfbewuster in het leven! Voor ouders werden er webinars georganiseerd, waarbij er werd gesproken over onze visie op seksuele ontwikkeling en welk gedrag er past bij welke leeftijd. Het webinar werd gegeven in samenwerking met Stichting Seksueel Welzijn Nederland en maar liefst 3000 ouders toonden hier interesse in. Daarnaast is de opname van het webinar beschikbaar gesteld aan onze ouders en is er een informatiepagina over seksuele ontwikkeling voor ouders op de website gemaakt.  Voor de pedagogisch professionals werd er een e-learning ontwikkeld en is er extra aandacht aan besteed tijdens de coaching. 

Ook ontwikkelden we een flyer met daarop informatie voor ouders over hoe we de overgang naar het kinderdagverblijf voor baby’s zo ontspannen mogelijk kunnen laten verlopen. Dit gebeurde naar aanleiding van signalen van onze pedagogisch professionals dat het voor sommige baby’s prettig is als thuis al wordt begonnen met wennen aan sommige rituelen die er op het kinderdagverblijf zijn, zoals slapen in een bedje. Door ouders te ondersteunen met tips zorgden we voor een zachte landing op de groep.   

Ons activiteitenaanbod werd extra uitgebreid. Ook in 2023 hebben we hier stappen in gemaakt. Zo werd het aantal externe workshopbegeleiders waar wij mee samenwerken vergroot. Daarmee zorgden we voor een nog afwisselender aanbod op onze locaties! Spelen met open materiaal werd ook steeds belangrijker. Dit is materiaal dat op verschillende manieren gebruikt kan worden en de creativiteit en verbeeldingskracht van kinderen prikkelt, zoals touw, pannen, takken, steentjes en lege dozen. Kennis over hoe je dit samen met kinderen oppakt hebben we ruimschoots in huis. Daarom zorgden we er in 2023 voor dat collega’s elkaar konden inspireren. Door middel van workshops met interne experts inspireerden we pedagogisch professionals met de voordelen en mogelijkheden van open materiaal en hoe je daarmee een inspirerend aanbod kan neerzetten vanuit kindvolgend werken. Zelf uitgewerkte inspiratieboekjes met diverse open thema’s en Doenkids werden beschikbaar voor alle BSO locaties. 

Facts & Figures

De cijfers geven een indruk van de personele bezetting, het aantal locatie en opgevangen kinderen in 2023.

Kind&co ludens - collega's iPad - close up

Maatschappelijke betrokkenheid

Als een van de grootste maatschappelijke kinderopvangorganisaties streven we naar opvang zo nabij en inclusief mogelijk, werken we samen met partners in de begeleiding van kinderen en gezinnen die iets meer nodig hebben en delen onze expertise aan gemeentelijke en landelijke gesprekstafels. We kijken over onze organisatiegrenzen heen om te ontdekken wat wij kunnen doen om kinderen en hun gezinnen te ondersteunen bij de opvoeding. We ontwikkelden met deze bril onze beleidsstukken, gaven voorlichting aan ouders en sloten in de professionalisering van onze medewerkers aan op actuele onderwerpen, zoals bijvoorbeeld trauma-sensitief werken. 

Het allerbelangrijkste werk gebeurt op onze locaties. Onze professionals ondersteunen en volgen de ontwikkeling van de kinderen. Ook staan ze ouders bij met advies bij vragen rondom de opvoeding. Onze professionals kijken naar wie er om het kind heen staan en weten de juiste wegen te bewandelen om het kind en het systeem rondom het kind te ondersteunen.  

Ook in 2023 keken we weer naar wat er allemaal wèl mogelijk was. Naast de kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang (BSO) en peuteropvang met en zonder voorschoolse educatie (VE) hebben wij ons ingezet voor passende kinderopvang (VE+ en BSO+), het behoud van basisvoorzieningen in wijken en dorpen, een rol binnen de zorgstructuren rondom kinderen en samenwerking met het onderwijs. Op onze peuteropvang met VE zorgden we voor een professionele en liefdevolle begeleiding van peuters met een VE-indicatie. Zo kregen deze kinderen een goede voorbereiding op de basisschool, bijvoorbeeld door het oefenen met taal en vriendjes maken. Voor ouders maakten we een serie video's, waarin we de meerwaarde van peuteropvang helder uitleggen.  

Een extra stap namen wij bijvoorbeeld ook door deel te nemen aan initiatieven die gelijke kansen voor kinderen bevorderen. Zo zijn we in Nieuwegein betrokken bij een project dat zich richt op het bestrijden en voorkomen van armoede, het veilig en gezond opgroeien van kinderen en het verbeteren van de leefomgeving. Met geld van dit project gaan wij aan de slag met extra ondersteuning op onze locaties, het versterken van activiteiten met de peuters en het contact met ouders en bieden we onze pedagogisch professionals verdiepende opleidingen aan over het werken met peuters op VE-locaties. Ook namen we dit jaar nieuwe stappen binnen de Regiodeal-pilot. Voor dit initiatief werken we in de Utrechtse wijk Overvecht aan een nieuw programma om een kansrijke toekomst aan jonge kinderen te bieden. Dit gebeurde samen met lokale partners, ouders en betrokkenen uit de leefomgeving van het kind. In 2023 openden we 3 pilotgroepen voor kinderen van 2 tot 2,5 jaar. Naast de focus op de peuters staat samenwerking met ouders op deze groepen centraal. Zo staan we echt samen om de kinderen heen. 

Vanuit onze maatschappelijke rol zetten we ons ook in voor bijvoorbeeld de wijk, de stad of een goed doel. Zo werd er geld opgehaald voor het Vergeten Kind en hulpmiddelen voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije ingezameld. Ook organiseerden we een duurzame Sintmarkt in Utrecht. Hier waren al onze Utrechtse ouders welkom om gratis een aantal kadootjes uit te kiezen. Deze kadootjes werden ingezameld met behulp van onze ouders en collega's. Zo zorgden we samen dat Pakjesavond voor alle inkomens mogelijk werd gemaakt. En dat de feestmaand een stukje duurzamer werd. Op de markt kon een vrijwillige bijdrage aan Actie Pepernoot van Stichting Kinderhulp worden gedaan. Al het speelgoed wat overbleef hebben we gedoneerd aan kringloopwinkels en zorgorganisatie Reinaerde. 

Kind&co ludens minister Dennis Wiersma

Kind&co ludens laat van zich horen

De bestuurders, regiomanagers en clustermanagers van Kind&co ludens stonden in contact met gemeentelijke bestuurders en andere samenwerkingspartners van de 26 gemeenten waarin wij actief zijn. Hiermee brachten we op verschillende niveaus de uitdagingen uit de praktijk onder de aandacht en gaven feedback en advies over ontwikkelingen in onze sector.  

Wij waren heel blij met het Kinderopvangakkoord dat in november werd aangeboden aan de Tweede Kamer. Hierin spreken alle partijen in de kinderopvangsector zich uit voor brede toegankelijkheid van de kinderopvang. Ieder kind tussen nul en twaalf jaar moet naar de kinderopvang kunnen, of de ouders nu werken of niet. Goede kinderopvang is namelijk van grote waarde voor de ontwikkeling van jonge kinderen, hun ouders èn de maatschappij. 

Ook kreeg één van onze peutergroepen bezoek van Dennis Wiersma (minister van Onderwijs) en Karien van Gennip (minister Sociale Zaken). De ministers gingen in gesprek met onze pedagogisch professionals op de groep. Zij konden als geen ander vertellen over de dagelijkse gang van zaken op de peuteropvang met VE en de ministers meenemen in wat hierin belangrijk is. Zo konden we bijdragen aan een goed beeld over de uitdagingen en kansen binnen de kinderopvang.   

Samen Kind&co ludens

Samen dromen over onze rol als maatschappelijke kinderopvangorganisatie: in 2023 stond dit centraal. Want hoe zien wij onszelf als organisatie en hoe gaan we onze kwaliteiten krachtig inzetten en onze nieuwe identiteit verder vormgeven? Dit deden we samen met onze collega’s, stakeholders en ouders in diverse sessies. De input die hierbij naar voren kwam vertaalden we naar onze waarden en idealen en hiermee werd de basis van onze nieuwe merkidentiteit gelegd, die in 2024 is gepresenteerd.

Pedagogisch medewerker en kind kijken samen door een vergrootglas  bij kinderopvang Kind&co ludens