Melanie-9085
Ervaring bbl-er

Van bbl-er tot opleidingsadviseur

Melanie is 14 jaar geleden begonnen aan de bbl-opleiding bij Kind&co ludens. In al die jaren heeft ze gewerkt als pedagogisch medewerker, senior pedagogisch medewerker, recruiter, pedagogisch coach en inmiddels heeft ze helemaal haar plek gevonden als opleidingsadviseur op de afdeling Opleiding & Ontwikkeling. “Dat ik nu mag bijdragen aan het beleid en de richting van de organisatie voor nieuwe collega’s, is echt een cadeautje. Ik weet precies wat zij doormaken, omdat ik zelf ook zo begonnen ben. De cirkel is rond.”

Kun je iets vertellen over je start in de kinderopvang 14 jaar geleden?“Ik werkte in een verzorgingstehuis met ouderen en ik vond het heel leuk om een praatje te maken met hen en een spelletje te doen. Kinderen vond ik ook altijd al leuk en ik dacht; ‘als ik in vijf minuten al van betekenis kan zijn voor iemand, dan kan ik ook heel veel bijdragen op een hele dag met kinderen.’ Ik wilde graag iets doen wat bijdraagt aan de maatschappij én mijn hbo-diploma halen en ben toen begonnen als bbl-er.“

Wat heb je geleerd toen je in opleiding was voor pedagogisch medewerker?“Ik leerde alles wat je moest weten over de ontwikkeling en verzorging van kinderen. Maar ook leerde ik planningen maken, activiteiten uitvoeren en het verzorgen van een goede overdracht met ouders.”

“De bbl-opleiding is perfect als je een doener bent. Één dag per week naar school, geld verdienen en alles wat je leert direct in de praktijk brengen. Superleuk!”

Hoe zag je pad er na de bbl-opleiding uit?“Uiteindelijk ben ik doorgegroeid van niveau 3 naar niveau 4, heb ik hbo Pedagogiek gestudeerd en heb ik in verschillende functies gewerkt; op een kinderdagverblijf, op een buitenschoolse opvang, op een peutergroep en daarna nog als senior en pedagogisch coach. Dat is het mooie van zo’n grote organisatie. Je kan alle kanten op en doorgroeien in wat je graag wil.”

Nu werk je als opleidingsadviseur op de afdeling HR Opleiden & Ontwikkelen. Wat is jouw rol in het team?“Ik ben verantwoordelijk voor het beleid met betrekking tot de wettelijke eisen binnen Kind&co ludens. Er gelden veel eisen in de kinderopvang en daar moeten onze collega’s in opgeleid worden. Wij zorgen er met de afdeling voor dat ze die opleidingen kunnen volgen en ondersteunen hen dus in de kennis en mogelijkheden die ze nodig hebben.”

Hoe zou je werken bij Kind&co ludens beschrijven?“Heel dynamisch! Echt elke dag is anders. De ene dag heb ik te maken met een nieuwe wetswijziging en de impact daarvan op onze organisatie en de andere dag sta ik bloemen uit te reiken aan net geslaagde nieuwe collega’s die de bbl-opleiding hebben gevolgd. Stond ik daar met tranen in mijn ogen, want ik weet precies wat ze doormaken. Ik ging even terug in de tijd. De rode draad is dat ik mee mag denken en beleidsvoorstellen mag maken over de wet. Altijd in overleg met andere teams van de afdeling HR, maar ook met de collega’s van Pedagogiek & Kwaliteit. Het geeft veel energie om samen te bouwen aan de toekomst.”

Hoe bewandel jij je eigen pad binnen Kind&co ludens?“Niks is een cadeautje in het leven. Je moet ergens voor werken en laten zien wat je in huis hebt. Maar ook in gesprek gaan over je toekomstvisie. Wat wil je en wat heb je daarvoor nodig? Ik heb altijd intern gesprekken gevoerd over hoe bijvoorbeeld een HR-manager mij ziet en waarom. Ik denk dat het belangrijk is om open te staan voor feedback en dat je op jezelf reflecteert. Wees zelfstandig. Als je ergens wil komen, bal je vuisten en ga ervoor.”

Wat betekent een maatschappelijk hart voor jou?“Voor mij betekent een maatschappelijk hart dat ik betekenisvol werk doe. De dingen waar ik me mee bezighoud, hebben direct invloed op ouders, kinderen en onze collega’s. Zo gaat bijvoorbeeld vanaf januari 2025 de 3F IKK taaleis in (voor KDV/BSO). Sommige collega’s hebben daar moeite mee omdat ze bijvoorbeeld moeite hebben met leren, angst ervaren voor examens of een anderstalige achtergrond hebben en het Nederlands echt een moeilijke taal is. Wij hebben voor hen een klas ontwikkeld waarin ze voorbereid worden op het examen, maar ook leren omgaan met faalangst. Want als je elke keer het examen niet haalt, moet je ook omgaan met het feit dat je misschien wel je baan kan verliezen. Dat is heftig. Als je dat hoort, doet dat wat met je en dan word ik zo blij als ze zeggen; ‘we zijn zo blij dat jullie ons zien en dit voor ons doen.’ Als ze al een paar keer zijn gezakt en daarna slagen, sturen mijn collega’s of ik ook altijd even een mailtje met ‘gefeliciteerd!’. Ik vind het belangrijk dat je gezien wordt in een grote organisatie.”

Melanie-9085

Waarom zou iemand als bbl-er moeten beginnen?“Omdat je werkend kan leren! Ik ben zelf een doener: een bezig bij. Je moet mij niet vijf dagen in de schoolbanken zetten, want stilzitten past niet bij mij. Dus één dag per week naar school is heel fijn. En je verdient natuurlijk geld, terwijl je leert. Daarnaast leer je veel over kinderen en wat je leert, kun je meteen in de praktijk toepassen. Kijken of het werkt!”

Hoe zie je jouw toekomst bij Kind&co ludens?“Ik wil me graag verder ontwikkelen in de rol van opleidingsadviseur en me bijscholen op (verander)management. De kinderopvangbranche is volop in beweging dus ik verwacht veel wetswijzigingen. Dan ga ik aan de slag met stukken beleid herzien. De rol van opleiden en ontwikkelen komt steeds centraler te staan. Hoe beter de pedagogisch medewerker is opgeleid/getraind in kennis en vaardigheden, hoe meer baat het kind daarbij heeft. We bieden vanuit Opleiden en Ontwikkelen maatwerk, zodat ook ieder kind zich gezien en gehoord voelt!”