
"Een mini-gemeenschap waar kinderen zich verbonden voelen"
Antroposofische insteek
Gerdien laat zich inspireren door het antroposofische gedachtengoed. Elementen uit verschillende pedagogische visies in combinatie met veel ervaring zorgde voor haar eigen kijk binnen haar gastouderopvang. “Ik geloof in de kracht van vertragen en het volgen van het kind. Kinderen krijgen hier de ruimte om zichzelf te zijn, met respect voor elkaar en hun omgeving.” Zo werkt Gerdien graag met seizoenstafels, natuurlijke materialen en open speelhoeken. Er is veel aandacht voor ritme, beleving en ontdekken in het eigen tempo van het kind.
In het werken met kinderen ziet Gerdien zichzelf als een vertrouwelijke begeleiding op de achtergrond. Niet duwen, maar uitnodigen. “Als ik zie dat kinderen in een flow raken, opgaan in spel of helemaal opgaan in een thema, dan weet ik: het klopt. Dat zijn de dagen waarop alles vanzelf lijkt te gaan.” Ze hecht veel waarde aan een goede band met ouders. Heldere communicatie en vertrouwen zijn daarin essentieel. “Kinderen zijn zó verbonden met hun ouders. Als daar ruis op de lijn zit, voelen kinderen dat meteen. Ik probeer altijd naast ouders te staan en open te zijn over wat ik zie of voel.”
"Ik ben niet zomaar iemand aan huis. Er staat een organisatie achter mij die pedagogisch onderlegd is en waar ik op kan bouwen!"
Gastouderbureau van Kind&co ludens
De samenwerking met het gastouderbureau van Kind&co ludens is belangrijk voor Gerdien. Ze voelt zich geen eenpitter, maar onderdeel van een groter geheel. “Het is fijn dat ik ergens bij hoor. Ouders zien ook: dit is niet zomaar iemand aan huis. Er staat een organisatie achter die pedagogisch onderlegd is en waar ik op kan bouwen.” De pedagogisch bemiddelingsmedewerker is een belangrijke sparringpartner. Ook het contact met collega-gastouders tijdens bijeenkomsten op het servicekantoor van Kind&co ludens ervaart ze als inspirerend.
Gerdien is trots op wat er in de loop der jaren is opgebouwd: een huis waar kinderen zich thuis voelen, waar seizoenen gevierd worden, waar met aandacht wordt gespeeld en geleefd. We hebben respect voor de natuur en dieren. We zijn zorgzaam en voorzichtig met en naar elkaar. Maar het belangrijkste is de herinneringen die we met elkaar maken.

Gastouderschap is vakmanschap
“Soms lijkt het voor anderen alsof ik 3 keer per week een kinderfeestje heb in mijn eigen huis. Maar het gastouderschap is vakmanschap. Het is geen bijbaan. Je moet investeren in jezelf, in je kennis, in je opvang. Gelukkig komt daar steeds meer ruimte voor. ”Als tip voor nieuwe gastouders wil ze dan ook meegeven: zie dit als een écht beroep. Blijf je ontwikkelen — binnen het bureau, maar ook daarbuiten. Volg cursussen, verdiep je in pedagogiek, luister naar kinderen. Want juist als je meegaat in hun wereld, zie je hoe veel je kunt betekenen. En wanneer is een dag geslaagd? “Als het stroomt. Als kinderen hun eigen dag invullen, met plezier, rust en ruimte. Dan weet ik: vandaag was goed.”